Informatie

Op dinsdag 18 mei en donderdag 3 juni (van 09.30-16.00 uur), organiseert de MBO Academie een 2 daagse training "Didactische Vaardigheden".


Inleiding 
Je geeft les op het mbo en je wilt jezelf verder professionaliseren. In deze training didactische vaardigheden ontwikkel je jouw trainersvaardigheden.

Doel de training
Een les verzorgen of een training geven die er voor zorgt dat de studenten tevreden naar huis gaan is een uitdaging op zich. Het vraagt in de huidige tijd veel van je didactische vaardigheden en kennis van de doelgroep. Daarnaast is het noodzakelijk om te kunnen focussen op de inhoud, kennis hebben van leerstijlen, het (h)erkennen van weerstand, en om kennis te hebben van cognitieve processen tijdens het leren. Het vak van trainer/docent vraagt vaardigheden die je niet van de een op de andere dag leert, maar wel kunt ontwikkelen.

Wat leer je tijdens de training?
Tijdens deze training leer je hoe je studenten kunt activeren en motiveren. Je neemt kennis van het verschil tussen motivatie en gedrag. Bovendien maak je kennis met een scala aan activerende werkvormen en wordt er ingegaan op de vraag met welke doelstelling je deze kunt toepassen.

Studenten zijn soms passief en niet betrokken bij de les. Zoals daar is de student die de hele les om zich heen kijkt, stiekem op zijn mobiele telefoon zit of zich achter zijn laptop verstopt. Voor veel docenten is er dan de uitdaging om studenten te activeren. Hoe zorg je er dus voor dat het zweet op de juiste rug komt te staan? En dat activeren leidt tot leren?

Dat leer je tijdens deze training. Deze helpt je met het (verder) ontwikkelen van je docentvaardigheden. Op basis van theoretische uitgangspunten aangevuld met voorbeelden uit de praktijk van alle dag, willen we inspireren en uitdagen. De voorbeelden die we gebruiken zijn gericht op jouw werksetting, en kunnen vervolgens direct in de eigen praktijk worden toegepast.

De training bestaat uit een viertal thema’s.
Naast de intake waarin de persoonlijke leerdoelen worden vastgelegd komen de volgende onderwerpen in elk geval aan bod:

1 Activeren van deelnemers

 • Eerste indruk van jou als trainer op je deelnemers;
 • Hoe leren jongeren en (bijna) volwassenen?
 • Het belang van het creëren van interactie;
 • Activerende werkvormen. 

2 Enthousiasmeren als trainer

 • Tips voor inspireren en enthousiasmeren;
 • Omgaan met vragen en reacties;
 • Omgaan met weerstand. 

3 Jouw eigen training

 • Voorbereiden en structureren van een training;
 • Eigen training. 

4 Persoonlijk ontwikkelplan

 • Vastleggen ontwikkelstappen;
 • Persoonlijk actieplan.

Welk resultaat heb je behaald na het volgen van deze training?

 • Na het volgen van deze training weet je waarom het nodig is om activerende werkvormen in de klas in te zetten;
 • Na het volgen van deze training weet je wat het doel is van de verschillende activerende werkvormen;
 • Na het volgen van deze training heb je kennisgemaakt met activerende werkvormen die je in jouw lessen kunt gebruiken;
 • Na het volgen van deze training heb je inzicht in de invloed van jouw houding in het stimuleren van studenten.

Na afloop
De deelnemers ontvangen na afloop een certificaat van deelname. De trainer beoordeelt of voldaan is aan de voorwaarden voor het verkrijgen van een certificaat. Voorwaarden zijn: een actieve leerhouding en de aanwezigheid tijdens alle scholingsdagen.

Voor wie is deze training?
Deze training is geschikt voor docenten en teamleiders van MBO-instellingen. (zij die zelf lesgeven en/of verantwoordelijk zijn voor de kwaliteit van het lesgeven).

Trainingslocatie
Locatie volgt z.s.m. (altijd op een centrale, goed bereikbare plek in Nederland)

Corona maatregelen
De locatie zal geheel volgens de RIVM richtlijnen ingericht zijn. Ook zal er de gehele dag een toezichthouder vanuit de MBO Academie aanwezig zijn om ervoor te zorgen dat de maatregelen goed nageleefd worden. MBO Academie kan wijzigingen aanbrengen in het trainingsprogramma indien de Coronamaatregelen dat van ons vragen.

Wat kost het?
De kosten voor deelname aan deze 2 daagse training bedragen € 995,00 excl. 21% BTW. 
Prijs is incl. koffie/thee en lunch op de locatie.
Voor meer informatie neem contact op met info@mboacademie.nl of 085-0080900.