Keynote en lezingen

Plenaire opening en keynote

KEYNOTE: Examen als warme overdracht > Theatre Azure
We leren allemaal ons leven lang. We blijven ons ontwikkelen. Als er in het onderwijs te veel nadruk wordt gelegd op toetsen dan heeft dat twee onbedoelde negatieve bij-effecten. Ten eerste suggereert een toets dat het leren mag stoppen zodra je de toets hebt behaald. En ten tweede benadrukt een toets dat de student zijn of haar eigen oordeelsvermogen niet kan vertrouwen. De toets moet immers door een gekwalificeerde examinator nagekeken worden. Een goede stageplaats verkleint het risico op deze negatieve bij-effecten. Want tijdens de stage is de dagelijkse feedback in feite telkens opnieuw een toets. En bovendien wordt de student tijdens de stage in zijn of haar kracht gezet: er wordt een beroep gedaan op het eigen oordeelsvermogen in de authentieke werksituatie. Bij het leerbedrijf is een warme overdracht van school naar werk mogelijk die juist een boost geeft aan het een leven lang blijven leren. Een diploma kan deze overgang accentueren, waarbij het examen – net als bij het afzwemmen – vooral een symbolisch ritueel is.

Jan Bransen
Hoogleraar Filosofie van de gedragswetenschappen 
Radboud Teaching and Learning Centre

Ronde 1

LEZING: Rekenonderwijs aan nieuwkomers in het mbo > Theatre Azure
De handreiking rekenen/wiskunde voor ISK is ontwikkeld in samenwerking met ISK docenten en staat sinds november op de website van LOWAN. We nemen je kort mee langs de uitgangspunten en aanbevelingen in de handreiking. Hoe zijn deze thema's ook relevant voor het MBO, waar veel nieuwkomers na het ISK instromen? We wisselen tips en ervaringen uit, leren van elkaar en kunnen met nieuwe ideeën voor de rekenles van morgen weer naar huis.

Karen Heinsman, HU-lectoraat Wiskundig en Analytisch Vermogen van Professionals en projectleider handreiking LOWAN rekenen/wiskunde ISK verzorgt deze workshop samen met Birgitte van Soest, LOWAN.

Ronde 2

LEZING: Werken aan rekenen en gecijferdheid in mbo, vliegwiel voor vernieuwing > Theatre Azure
Wil je het vak rekenen zo snel mogelijk afvinken voor de student? Dan is deze lezing niets voor jou. Zie jij werken aan rekenen en gecijferdheid als een versterking en verrijking voor het opleiden van 21e-eeuwse en gecijferde professionals, dan ben je van harte welkom! De volgende thema’s staan internationaal prominent op de agenda rond ‘vocational education’:
- Gecijferdheid zit in elk beroep: maak het onzichtbare zichtbaar;
- Didactische modellen en hogere orde vaardigheden bij rekenen/gecijferdheid zijn ook 21e-eeuwse vaardigheden;
- Van rekenmachine tot AI: het onvermijdelijk effect van rekentools op rekeninhoud en -afsluiting;
- Afrekenen is verleden tijd: met formatieve toetsen vooruitkijken in plaats van achteruitkijken;
- Versterk de integratie tussen geletterdheid, gecijferdheid en digitaal vaardig.

Laat je inspireren door voorbeelden uit onderzoek en internationale praktijken om het werken aan rekenen en gecijferdheid naar een hoger niveau te tillen.

Kees Hoogland
Lector Wiskundig en Analytisch Vermogen van Professionals
Hogeschool Utrecht

Practorale rede en plenaire afsluiting

PRACTORALE REDE: 'Gecijferdheid in het mbo' > Theatre Azure
Met gezond verstand en vertrouwen kunnen omgaan met getallen en cijfermatige informatie vormt een van de basisvaardigheden in beroep en maatschappij. Het mbo staat voor de uitdaging om álle studenten daar goed voor op te leiden. Dat betekent aansluiten bij allerlei verschillende beroepscontexten, maar ook bij verschillen in achtergrond, rekenbeleving en rekenniveau van studenten. Bovendien verschillen rekendocenten zelf vaak in opvattingen over gecijferdheid en rekenonderwijs. En maakt gecijferdheid als basisvaardigheid nog geen deel uit van de gezamenlijke verantwoordelijkheid van de opleiding. Kortom: een heleboel bruggen te slaan. Het practoraat Gecijferdheid in het mbo zet in op innovatie van het rekenonderwijs door middel van onderzoek door rekendocenten. Met als doel om alle mbo-studenten: iedereen gecijferd!

Monique Pijls
Practor Gecijferdheid