Workshopronde 3

3.1 De infrastructuur voor leermaterialen
In deze workshop geven we een update over de realisatie van de infrastructuur voor digitale leermaterialen. Hoe houdt dit verband met Npuls, Edu-V, Kennisnet en Surf. Wat kan men met edusources, SURFsharekit? Welke oplossing biedt dit en waar kan met rekening mee houden.  De workshop wordt vanuit onderwijsperspectief aangeboden op basis van de domeinarchitectuur en ervaringen uit OpenUp en de Pilot BTG. En we kunnen je ook vertellen welke ondersteuning Npuls je kan bieden om deze systemen goed en wil in de organisatie te krijgen. #GetConnected

Menno de Waal - Npuls
Rose van Ieperenburg - Npuls
Kirsten Veelo - SURF
Martine Teirlinck - SURF

ZAAL 1


3.2 Digitaal Sterk: Bouw aan een competentieprofiel voor de digitaal vaardige docent!
Hoe geef je digitale bekwaamheid een structurele plek binnen jouw organisatie? Hoe zorg je ervoor dat je in beeld hebt wat zowel docenten als de organisatie nodig heeft om de stap te maken naar digitaal vaardige docenten? In deze workshop gaan we hier samen mee aan de slag. We beginnen bij het MBO Innovatiecollege, een fictieve maar herkenbare school vol mogelijkheden en uitdagingen. Hier verkennen we hoe digitale competenties praktisch vertaald kunnen worden naar de onderwijspraktijk. Aan de hand van een speciaal ontwikkeld kaartspel reflecteren we op de vaardigheden die een digitaal sterke mbo-docent nodig heeft en hoe deze passen binnen een breder competentieprofiel. Deze interactieve werkvorm biedt niet alleen nieuwe inzichten, maar helpt je ook om concrete stappen te zetten binnen jouw organisatie. Hoe kun je beleid en professionalisering effectief vormgeven? En hoe creëer je een stimulerende omgeving waarin digitale bekwaamheid vanzelfsprekend wordt? Doe mee en breng digitale bekwaamheid tot leven!

Myrthe Simons - MBO Digitaal
Marit Montsanto - MBO Digitaal

ZAAL 3


3.3 Digitalisering Examinering met Toets- en Examenlogistiek in Eduarte en de OKE koppeling
ROC van Amsterdam-Flevoland digitaliseert en optimaliseert de examineringsprocessen in combinatie met de implementatie van de OKE-koppeling en de module Toets- en examenlogistiek in Eduarte. Op deze manier bereiden we de organisatie voor op de digitale transformatie in examinering. Dit raakt beleid, organisatie en processen en daarnaast ook de doorontwikkeling van de functionaliteiten in de applicaties. We nemen jullie graag mee in onze aanpak, ervaringen en uitdagingen.

Suzan Tessels - ROC van Amsterdam-Flevoland
Aafke Selten - ROC van Amsterdam-Flevoland
Roel Bergmans - Topicus

ZAAL 5


3.4 Project 6x6x6: Samen op zoek naar de juiste bouwblokken voor het onderwijs
Het beschrijven van een leeruitkomst van een losse onderwijseenheid is goed te doen. Lastiger wordt het om de leeruitkomsten te definiëren van eenheden die onderdeel uitmaken van een diploma-opleiding. Als we dan ook nog onderwijseenheden willen die uitwisselbaar zijn en die aansluiten bij de vraag uit de regio voor bijscholing, is de uitdaging compleet. Daarom pakken we dit vraagstuk met zes scholen samen aan: Hoe komen we tot zinvolle summatieve eenheden die persoonlijk onderwijs mogelijk maken? En die onderwijsteams de ruimte geven hun onderwijs vorm te geven volgens hun visie!

Frans van Neerbos - Rijn IJssel

VIP Foyer


3.5 Security-audits door de ogen van de auditor
Het mbo is in 2024 gestart met de grootschalige aanpak van security-audits. De komende drie jaar krijgt elke school twee audits: in totaal worden er meer dan 100 audits uitgevoerd. Belangrijk doel is om hiermee als sector een goed beeld te krijgen waar we staan op het gebied van security en waar we met elkaar aandacht aan moeten besteden. De eerste resultaten zijn binnen en in deze workshop koppelen we terug. Onze auditors van Deloitte reflecteren op het proces en de waargenomen trends.

Mark Bouman - Deloitte
Margarethe Stolk - Deloitte

ZAAL 6


3.6 Serious Games - Lesboeken van de toekomst
“Serious Games – de Lesboeken van de toekomst” Benieuwd hoe je gamen kunt inzetten om studenten te laten leren? In deze interactieve workshop laten we je ervaren hoe 'serious gaming' het mbo-onderwijs kan verrijken. We delen inzichten uit het ontwerpproces van de succesvolle serious game ‘Stable Success’ (genomineerd voor de Dutch Game Awards 2024), ontwikkeld in een samenwerking met zeven mbo-scholen voor hippische opleidingen in Nederland. Je gaat zelf aan de slag met een serious game en krijgt praktische lessen en strategieën aangereikt voor de implementatie van serious games in jouw eigen onderwijspraktijk.

Chamin Hardeman - Mediaheads B.V
Jeroen de Graauw - Graafschap College

ZAAL 4


3.7 SURF Tech Trends 2026
Tijdens de sessie staan we stil bij de totstandkoming van het nieuwe tech trends rapport, en hoe het MBO zich kan voorbereiden op wat eraan zit te komen. Sluit aan en praat mee over ontwikkelingen die ons de komende jaren bezighouden en hoe wij kunnen anticiperen!
Samen met collega's

Gül Akcaova - SURF
Tijmen Leurs - MBO Digitaal

HANOSAAL 


3.8 Verantwoord datadelen voor innovatie en vertrouwen in het onderwijs
Hoe zorgen we ervoor dat digitalisering in het onderwijs bijdraagt aan innovatie en vertrouwen in het onderwijs? Tijdens deze sessie ontdek je hoe het Edu-V-keurmerk hierbij een cruciale rol speelt. We bespreken:
- De basiskwalificatie voor informatiebeveiliging en privacy: Welke eisen worden gesteld aan leveranciers van digitale onderwijs- en leermiddelen en waarom dit belangrijk is.
- Het toekenningsproces van keurmerken: Hoe wordt vastgesteld of leveranciers voldoen aan de eisen, en hoe werkt het keurmerk in de praktijk?
- De impact van het keurmerk: Hoe draagt dit bij aan een veilige digitale leeromgeving voor alle studenten. Deze sessie is voor iedereen die meer grip wil op data van studenten en wil bijdragen aan veilig, flexibel en toekomstbestendig onderwijs. Mis het niet!

Marcel Dol - Edu-V

ZAAL 7


3.9 Werken met procesmodellen: hét hulpmiddel voor het goede gesprek
Heb jij je ook wel eens afgevraagd op welke manier de MORA-procesmodellen kunnen bijdragen aan het mooier maken van jouw onderwijs? Ik wel... En tijdens deze sessie deel ik mijn ervaringen van een aantal jaar 'knutselen' met procesmodellen én waarom ik vind dat iedere school ze morgen als hulpmiddel zou moeten inzetten. We gaan het onder andere hebben over: - De ideeën achter de werkwijze bij Vonk - Waarom de toegevoegde waarde van een procesmodel eenvoudiger te behalen is dan je zou denken - Op welke manier Vonk de MORA procesketens verrijkt met eigen toekomstgerichte platen Optioneel: Voor enthousiastelingen die ook zelf aan de knutsel willen met procesmodellen (in Archi), is het mogelijk om je aan het eind van de sessie aan te melden voor een digitale opstartcursus 'Werken met Archi'.

Ruben Haverkate - Vonk

ZAAL 8


3.10 Zo transformeert Scalda haar ICT-infrastructuur naar een veilige en toekomstgerichte omgeving
Hoe kan een Service Integratie Partner jouw onderwijsinstelling helpen om jouw ICT-infrastructuur te transformeren naar een duurzame, veilige en toekomstgerichte omgeving, die zowel studenten als medewerkers optimaal ondersteunt en flexibel kan inspelen op de dynamische eisen van het onderwijs? Een partner die er bovendien met behulp van Service Integratie And Management (SIAM) voor zorgt dat de samenwerking tussen verschillende leveranciers in het servicelandschap optimaal functioneert en continu wordt verbeterd? Scalda doorloopt dit traject samen met IT-Workz, onderdeel van Breens Network.  In deze sessie delen Jasper Nijboer (Hoofd IV) en Johan Meeusen (Teamlead IT servicemanagement) de werkwijze, gezette stappen en learnings tot nu toe.

Jasper Nijboer - Scalda
Johan Meeusen - Breens Network / IT-Workz

ZAAL 2


Kajuitsessies
Tijdens de MBO Digitaal conferentie is onze huiskamer omgetoverd tot een bruisende stuurhut. Kom even aanmeren voor een bak koffie of thee met Kapitein Koek in de kombuis. Inschrijven is niet nodig en er is in iedere ronde wisselend aanbod! Klik hier voor het programma.